De plannen

Klik hier voor de nieuwste ontwikkelingen in de gebiedsvisie van de Schelphoek

De Schelphoek is een stiltegebied in het Nationaal Park Oosterschelde, het grootste aaneengesloten nationaal park van Europa! Het natuurgebied ligt aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland en maakt deel uit van Natura 2000 en EHS. Het gebied is ontstaan tijdens de watersnoodramp en herbergt nog belangrijke cultureel historische elementen.

Door de plannen van een projectontwikkelaar en de ontwerpvisie van gemeente Schouwen Duiveland lijkt hieraan een einde te komen.
Het gevaar dreigt dat het stiltegebied wordt aangetast door grootschalige bebouwing voor verblijfsaccomodatie.

De gemeente heeft een gebiedsvisie opgesteld, probeert regels op te rekken en vergunningen versneld te krijgen. De gebiedsvisie is zodanig opgesteld dat verblijfsrecreatie een uitkomst lijkt voor dit gebied. Veel verontruste bewoners én toeristen zijn het niet eens met deze eenzijdige benadering.
Het gebied moet onbebouwd blijven zodat iedereen kan blijven genieten van dit bijzondere unieke natuurgebied met grote cultuur historische waarde.

Ook u kunt uw stem tegen deze plannen laten horen door deel te nemen aan onze HANDTEKENINGENACTIE
Klik hier om uw handtekening te plaatsen. Deze actie loopt nog door tot en met december 2014

Op 10 oktober is in de media is een bericht verschenen dat 16 van de 23 raadsleden bezwaar hebben tegen de grootte van de toegestane bebouwing zoals geschetst in de gebiedsvisie Schelphoek. Hoeveel te groot men dit vindt en of men überhaupt tegen verblijfsaccomodatie/bebouwing is, wordt niet vermeld.

Wij gaan daarom onverminderd door met het pleiten voor het onbebouwd houden van de Schelphoek.

Daarbij hebben wij uw stem hard nodig!

Deze site is in het leven geroepen door Petra en Monique, twee verontruste inwoners uit Serooskerke. Dit  om informatie te geven en bezwaar te maken tegen de plannen. Ons burgerinitiatief Red de Schelphoek is begaan met de toekomst van de Schelphoek en op geen enkele wijze gelieerd aan welke politieke partij en welke andere actiegroep dan ook.

26 gedachten over “De plannen”

 1. Hebzucht kent geen grenzen. Waarschijnlijk verkocht met de drie toverwoorden van 2014: eco, duurzaam en werkgelegenheid, “want gemeente, daar KAN je toch gewoon niet tegen zijn?”. Inmiddels is er een vierde toverwoord ook ontdekt: zorg.
  Dat de Schelphoek ongeveer het verst van een professionele zorginstelling afligt op Schouwen Duiveland, doet niet ter zake. En weet je wat? Je kan er altijd nog een echt hotel van maken! Daar hebben ze vast nog niet aan gedacht. Huhu.

 2. Reactie op voorgaande reactie van Dhr. Bosland:

  Geachte heer Bosland,
  U heeft duidelijke standpunten, maar die roepen wel vragen op. Want bent u niet de eigenaar van hotel-restaurant De Schelphoek? Kunt u dan ook uitleggen waarom uw bedrijf op de plaatjes in de gebiedsvisie nergens meer te bekennen is? Het is zo maar verdwenen, een parkeerterrein van gemaakt, hoe kan dat? Het doet vermoeden dat u al lang afspraken heeft gemaakt met de Gemeente over een uitkoopregeling. Als dat zo is, dan is uw enthousiasme voor een zorghotel opeens heel begrijpelijk. Uw toekomst hangt er van af. Dat had u dat er wel even bij kunnen zeggen.

  Los daarvan, de argumenten die u aandraagt roepen om een weerwoord. Wat vooral opvalt is dat u opsomt wat er allemaal voor moois KAN gebeuren. Daarin verschilt u in niets van de gebiedsvisie, ook in dat document wordt voornamelijk vermeld wat er allemaal KAN gebeuren. Niets is zeker, dat is wel duidelijk. Als het gaat om de economische voordelen, dan noemt u de werkgelegenheid en de prijzen van huizen die KUNNEN profiteren. Wel, de zorg is een uiterst risicovolle bedrijfstak, het KAN dus ook zo maar de andere kant op gaan. Zitten we straks met een bouwval in de Schelphoek en helemaal geen werkgelegenheid. KAN ook zo maar gebeuren.

  WEL ZEKER is dat de waarde van de Schelphoek voor de toeristische aantrekkingskracht van dit eiland om zeep gebracht wordt. Die economische waarde wordt kennelijk niet door iedereen op dit eiland begrepen, want anders waren deze plannen direct al verworpen . Onze toeristen daarentegen, begrijpen de Schelphoek en de Oosterscheldekust maar al te goed, zij fietsen en wandelen er met vele, vele duizenden ieder jaar weer. Kijkt u maar eens op http://www.zuidkustvanschouwen.nl, de speciale website van onze VVV met lovende teksten over de Oosterscheldekust en de Schelphoek als onderdeel daarvan. Dat mag dit belang toch wel onderstrepen. De geloofwaardigheid van Schouwen-Duiveland als vakantie-eiland wordt onderuit gehaald met dat plan voor dat zorghotel op die plek, zo veel is dus wel ZEKER.

  Ook noemt u de vele verbeteringen die er KUNNEN komen in het gebied, zoals bereikbaarheid, fietspaden, wandelpaden en zo meer. Helemaal mee eens, maar waarom is er een zorghotel nodig om dat te verbeteren? Het argument van de mogelijke verbeteringen is een argument vanuit een vreselijk kromme logica. Er is jarenlang vrijwel geen donder gedaan in het gebied. Natuurlijk is daar veel te verbeteren. Dat zorghotel draagt daar overigens niet aan bij, dat doet alleen afbreuk aan het gebied. Of beter, maakt het gebied tamelijk waardeloos voor de toerist en de eilanders die het wel waarderen.

  Rest nog uw argument van de ellende die zich kennelijk in de nachtelijke uren op en rond het havenplateau afspeelt. Wel, dat is dan inderdaad knap waardeloos. Hoe erg dat allemaal is valt voor buitenstaanders moeilijk in te schatten. De vraag is dan: wat gebeurt er, wanneer en hoe vaak? En wat doet u dan, belt u de politie? Want dat lijkt ons de geëigende maatregel in zo’n situatie. Een hotel bouwen vinden wij een heel rare oplossing voor dat probleem. Vooral ook omdat dit het verschijnsel van ongewenste nachtelijke activiteiten zeker niet zal oplossen. Hooguit zal het dan verplaatsen naar een stukje verderop. Toegegeven, dan zijn u en uw buren er wellicht van verlost, maar dan komt het op andermans bord terecht. Een geval van stoepje vegen en het vuil naar de buren schuiven.

  Het is en blijft dus een heel slecht plan, dat zorghotel van u en uw vrienden op die plaats. Toch maar een andere oplossing zoeken voor uw toekomst.

 3. Er is nog niets besloten want de democratie moet zijn werk nog doen. Fijn dat G.S. van Zeeland de gebiedsvisie ondersteund maar de weg is nog niet geasfalteerd.Het gebied is 200 hectare groot en er is maar 1 hectare nodig. Wat kunnen de voordelen zijn van het zorgresort in het Schelphoek gebied.Wat voor werkgelegenheid er in zit voor Zeeland. Dat het door lokale aannemers kan worden gebouwd. Dat het natuurreservaat beter toegankelijker kan worden gemaakt. Dat er betere verbindingen kan komen met de fiets en wandel paden. Een betere verbinding kan komen vanaf de Dijkweg naar de Schelphoekhaven Dat er een informatie centrum kan komen over het gebied en de watersnoodramp van 1953.Dat er geen licht val komt van uit het gebouw. Dat er een rolstoelvriendelijk strand kan komen. Dat de dorpsgemeenschap ruimte kan krijgen bij sluiting van het dorpshuis. DAT HET ECONOMISCH BELANGRIJK IS VOOR Schouwen en Duiveland en Zeeland. Goed voor de werkgelegenheid. Goed is voor de huizenprijzen in de regio. En eindelijk zijn we dan verlost van alle dingen die op de Schelphoekhaven gebeuren die het daglicht niet mogen zien, maar waar onze hotelgasten en wij zelf heel veel last van hebben.

 4. Mijn vrouw en ik , vinden dat dit unieke gebied moet blijven zoals het nu is.
  Geen grote of kleine gebouwen, helemaal niets

  Handen af van dit gebied

 5. De Schelphoek is zo’n unieke plek: onbedorven, veel vogels en fijn wandelen. Laat (zorg-recreatie en) recreatie zo veel mogelijk beperkt blijven tot Renesse en Haemstede. Ik geloof er niets van dat dit een “zorghotel” blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *